Zarządzanie Ryzykiem

Ryzyko walutowe

Grupa Kapitałowa narażona jest na ryzyko walutowe z tytułu realizowanych transakcji sprzedaży i zakupów w różnych walutach innych niż jej waluta wyceny.

Obszarem działalności Grupy narażonym na wahania kursów walutowych jest eksport.

• W 2017 roku udział przychodów uzyskanych w walutach obcych stanowił 15,9% przychodów ze sprzedaży, w tym 15,0% stanowiły przychody uzyskane w EUR (głównie ze sprzedaży do Finlandii) oraz 0,9% wartości przychodów osiągnięto ze sprzedaży wyrażonej w USD (głównie ze sprzedaży do Arabii Saudyjskiej i Rosji).
  • W 2016 roku udział przychodów uzyskanych w walutach obcych stanowił 19,2% przychodów ze sprzedaży, w tym 16,9% stanowiły przychody uzyskane w EUR (głównie ze sprzedaży do Finlandii), 2,2% wartości przychodów osiągnięto ze sprzedaży wyrażonej w USD (głównie ze sprzedaży do Rosji), a 0,1% stanowiły przychody uzyskane w UAH (ze sprzedaży na Ukrainie).

W przypadku eksportu realizowanego w EUR w Grupie Kapitałowej występuje naturalne zabezpieczenie ryzyka kursowego wynikające z faktu dokonywania większości zakupów importowych także w EUR.

• Na dzień 31 grudnia 2017 roku w strukturze należności wyrażone w walutach obcych stanowiły 14,2% ogółu należności, w strukturze zobowiązań wyrażone w walutach stanowiły 14,1% wszystkich zobowiązań, a w strukturze środków pieniężnych 37,3% stanowiły waluty obce (w tym saldo w EUR wynosiło 19,3%, a w USD stanowiło 18,0%).
  • Na dzień 31 grudnia 2016 roku w strukturze należności wyrażone w walutach obcych stanowiły 12,8% ogółu należności, w strukturze zobowiązań wyrażone w walutach stanowiły 6,1% wszystkich zobowiązań, a w strukturze środków pieniężnych 39,8% stanowiły waluty obce (w tym saldo w EUR wynosiło 35,9%, a w USD stanowiło 3,9%).

Poniższa tabela przedstawia wrażliwość wyniku finansowego netto w związku ze zmianą wartości godziwej aktywów i zobowiązań pieniężnych na racjonalnie możliwe wahania kursu dolara i euro przy założeniu niezmienności innych czynników.

Stan na dzień
31 grudnia 2017
Stan na dzień
31 grudnia 2016